tisdag 29 oktober 2013

Kameraövervakning i skolan - säkerhet är viktigt!

I samband med ombyggnaden av skolan kommer kameraövervakning av skolan att installeras. Kameror kommer att finnas i skolans korridorer, på skolgården och i Valbohallen.

Elevernas integritet kommer inte på något sätt att beröras av detta. Systemet fungerar på det sättet att om behov finns kan man söka upp en filmsekvens från ett specifikt område under ett viss tidsintervall och dag. En kamera filmar endast om en rörelse registreras inom kamerans område. Endast skolföreståndaren och vice skolföreståndaren kommer att få tillgång till övervakningssystemet via en server. Inloggningsuppgifter till systemet ges endast till dessa två tjänstemän i kommunen.

Behov som kan föreligga att man använder kameraövervakningssystemet är misstanke om brott eller andra skäl som berör elevernas säkerhet i skolan. Övervakningssystemet skall endast användas om ovanstående behov föreligger.

Som skolföreståndare är jag mycket tacksam över att Lemlands grundskola blir en föregångare inom säkerhet i skolor på Åland. I samband med skolans ombyggnad kommer även ett nytt låssystem att installeras. Med det nya låssystemet kan vi kontrollera skolan på ett helt annat sätt om till exempel en hotfull person skulle komma till skolan. Alla skolans dörrar kan på ett snabbt sätt låsas från föreståndarens kansli. Skolan kommer även att få ett förbättrat ljudsystem i alla utrymmen i skolan och på skolgården som säkerställer att man kan nå alla i skolan med information om så behövs. Med kameraövervakning har vi en förberedelse för eventuella hotfulla situationer som har inträffat i skolor i Finland och i Sverige. Kameraövervakningen är även viktig för att förebygga andra typer av brott (t ex inbrott) då skolan utrustas i allt högre grad av stöldbegärligt gods som t ex  datorer. Låssystemet och kameraövervakning är för mig en viktig anpassning efter den utveckling som råder i samhället och den allmänna synen på säkerhet i skolor i Finland och övriga världen.

I den här bloggen berör jag frågor av alla slag som berör skolan. Ifall ni har några frågor angående detta eller något annat vill jag att ni kontaktar mig.


Andreas Wiklund

Skolföreståndare Lemlands grundskola


Tel.: 349510


Mobil: 040 5862526
andreas.wiklund@sahd.ax

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar