onsdag 13 februari 2013

Andreas blogg - det första inlägget!

Rektorn för Högskolan på Åland har en blogg. I den diskuterar han aktuella ämnen som han vill föra fram till läsarna. Bloggar har vi sedan länge i skolan för att informera om vad som händer i klasserna för föräldrarna. Nu tänkte även jag börja delta i bloggandet och jag kommer även att länka det till skolans sida på Facebook.

Lärarna är precis inne i ett pedagogiskt utvecklingsarbete. Lemlands grundskola, Lumparlands skola och Träningsskolan är pilotskolor i SÅHD vad gäller Ipads i skolan. Projektet består av två delar. Lärare som använder iPad i sin vardag i klassen och eleverna som en naturlig del av deras skolarbete.

Lärarna har numera en iPad som arbetsredskap med syftet att lära sig mer om den pedagogiska utveckling som finns med att använda iPads, läsplattor, lärplattor, pekplattor i klassrummen. Kärt barn har många namn... Lärarna skall förutom att lära sig pedagogiska metoder sträva till ett mer papperslöst arbete där man med digital teknik förenklar sitt arbete med iPad som redskap. Spännande!

Vi samarbetar med Pedagogiska fakulteten som kommer att föreläsa för oss om deras erfarenheter vad gäller att använda iPads i pedagogiken. Den 8/3 kommer Jan Alin till oss för att lära oss hur de på Övningsskolan i Vasa arbetar med Ipads i skolan. Det ska bli riktigt intressant!

Vi tror framför allt att det är de yngre eleverna som kommer att ha mest nytta av iPads i skolan. Inloggningsuppgifter är svåra att minnas och ibland ännu svårare att skriva rätt när man är liten. Att iPadden inte behöver inloggningar och alltid är på är en annan fördel som de yngre eleverna kommer att ha nytta av. Alla elever i skolan skall få använda iPads men pedagogiken och apparna är hittills mest inriktad mot elever i åk 1-2, men metoderna hur man kan använda Ipads i pedagogiken för äldre elever utvecklas hela tiden.

Det här inlägget skriver jag på en IPad med hjälp av en app som heter Blogger. Ett bra exempel på hur tekniken har förenklat en del av mitt arbete. Lättare har det aldrig varit att nå ut med information till föräldrarna. Teknik kan hjälpa bara man vet hur man ska använda den på rätt sätt.

Hälsningar

Andreas Wiklund
Föreståndare Lemlands grundskola.

2 kommentarer:

  1. Ska bli intressant att följa ert arbete!
    /Siw

    SvaraRadera
  2. Jag har kommentarfältet öppet. Fråga och debattera, jag svarar.

    Andreas Wiklund
    Skolföreståndare Lemlands grundskola

    SvaraRadera